fbpx

Ervaring van Danielle

Wie ben je?
Hallo! Ik ben Danielle, 32 jaar en woon in Geldrop. We zijn in februari 2021 trotse mama en papa geworden van ons 1e kindje: dochter Floor.

ERVARING TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Hoe vond je het om zwanger te zijn?
Ik vond zwanger zijn erg bijzonder en spannend tegelijk. Bijzonder omdat er een klein mensje in je lichaam aan het groeien is, wat je lichaam gewoon zelf maakt. En spannend omdat je niet precies weet wat je te wachten staat. Vragen als: “gaat het allemaal wel goed?” en: “is ons kindje wel gezond?”.

Ik heb me erg goed gevoeld tijdens mijn zwangerschap. Ik kon nog doorsporten en mijn buik zat niet in de weg. Ik was bang dat ik moeite zou hebben met de veranderingen van mijn lichaam, echter dit heb ik juist als iets moois ervaren. Al met al heb ik er lekker van kunnen genieten.

Wat was voor jou een bijzonder moment tijdens de zwangerschap?
Het meest bijzondere moment vond ik de 8-weken echo, toen we voor het eerst ons meisje in beeld zagen. Ik vond dit een bijzonder moment, omdat het ons de bevestiging gaf van wat we al dachten: “we zijn zwanger!!!!!”, maar ook omdat het voor mijn man op dat moment veel reëler werd.

Hoe heb jij je voorbereid op de bevalling?
Ik heb vooral geprobeerd om selectief te zijn in de voorbereiding. Ik heb wel het een en ander gelezen, maar wilde vooral vertrouwen op mijn intuïtie. Ik ben bewust bezig geweest met bewegen om gezond en fit te blijven. Op de locatie waar ik sport zag ik een folder liggen van een zwangerschapscursus met aandacht voor theorie, maar vooral ook ervaring. En dat sprak me aan.

Ik heb me vervolgens aangemeld voor de korte cursus bij Rondom Mama. Aangezien ik wat laat was, was de complete cursus geen optie meer. Uiteindelijk was de korte variant van 4 bijeenkomsten prima voor mij. Mijn hersenen konden ook niet veel meer aan in die tijd….haha..

Heeft deze voorbereiding je gebracht wat je had gehoopt?
Het heeft me zeker gebracht wat ik had gehoopt. Het heeft me geholpen meer inzicht te krijgen in wat er zich allemaal afspeelt in je lichaam wanneer je zwanger bent. Met name hebben de ontspannings- en ademhalingsoefeningen mij enorm geholpen in de voorbereiding richting de bevalling.

Doordat ons meisje niet kon wachten en besloot met bijna 35 weken zwangerschap al te komen, heb ik helaas maar de helft van de cursus kunnen volgen.
Toch bleek dit voldoende om de oefeningen wel toe te kunnen passen tijdens de bevalling..

Waar heb je het meest aan gehad tijdens de bevalling?
Het meeste heb ik gehad aan de ademhalingsoefeningen, in het bijzonder de buikademhaling. Die was heel praktisch toepasbaar. Het belangrijkste voor mij was proberen rustig te blijven. Dit lukte door lange teugen te nemen met focus op buik of onderlichaam in zijn geheel.

Door het onderwerp bevalhoudingen tijdens de cursus, wilde ik gaan bekijken hoe ik de weeën op wilde gaan vangen, bijvoorbeeld met een bal. Doordat ons meisje zich eerder aandiende, moest ik tijdens de weeën aan de ctg en kreeg ik antibiotica. Hierdoor kon ik helaas niet wisselen van houdingen behalve liggen en zitten.

Door Corona heeft de cursus online plaatsgevonden. Hoe vond je dat?
Dat was prima, de informatie kwam even goed over. Olga zorgt er ook voor dat de bijeenkomsten interactief blijven en beeld alle oefeningen helder uit. Jammer is dat je minder contact hebt met je mede cursisten, online begin je minder snel een praatje met elkaar.

Wat maakt Rondom Mama in jouw ogen uniek?
Hoewel de cursus online was, wat het altijd wat meer afstandelijk maakt, heb ik wel het gevoel gehad dat er echt naar mij werd gekeken en geluisterd. Olga gaf iedereen ruimte om vragen te stellen, vragen waar niet direct een antwoord op was, werden opgeschreven en ging ze uitzoeken. Olga straalt uit wat ze vertelt wat haar geloofwaardig maakt. Ook haar persoonlijke verhaal over haar zwangerschappen en bevallingen laten zien dat ze weet waar ze het over heeft en geen taboes hanteert.

Zou je het andere moeders (in wording) aanbevelen? Waarom?
Ik zou de cursus zeker aanbevelen. De cursus is laagdrempelig, je krijgt veel informatie, mag vragen stellen, maar niets is verplicht. Ik vind zelf ervaren vaak fijn, daar bestond een groot deel van de cursus uit waardoor je wat je leert direct toe kunt passen.

ERVARING TIJDENS DE BABYMASSAGE

Wat was voor jou een reden om een cursus babymassage te volgen?
Na de geboorte van Floor merkte ik dat ze erg onrustig kon zijn. Door krampjes, maar mogelijk ook door de vroeggeboorte. Ik was op zoek naar manieren om hiermee om te gaan en vooral om zelf iets te kunnen betekenen voor Floor. Ook leek babymassage me een manier om op een heel andere manier met je kindje bezig te zijn, heel intiem.

Heeft het jou en je kindje iets gebracht? Zo ja, wat?
Het heeft ons zeker iets gebracht. Ten eerste is de babymassage onbetaalbare tijd die je samen doorbrengt. Je hebt veel interactie met je kindje en ik denk echt dat dit goed is voor de hechting. Je bent op een heel andere manier met haar bezig dan dat je b.v. haar luier verschoont of met haar knuffelt.
Je ziet direct het effect van de massage, ze wordt rustig (of juist niet, dan leer je ook weer wat over je kindje). Ook het na-effect van de massage was groot bij ons. De krampjes bleven echt een tijd weg en Floor was heerlijk ontspannen. Ikzelf werd er ook rustig en ontspannen van. Door de tijd die ik intensief met mijn dochter doorbracht, maar ook door het effect dat dit op haar had.

Veel mensen vinden het moeilijk om een beste tijd te vinden om hun kindje te masseren: “wat is jouw/jullie ervaring”?
Onze ervaring is ook dat dit moeilijk is. Tijd moet je altijd maken, ook voor een massage. Het liefste zou ik dit wekelijks doen bij Floor. Ik probeer het zo te zien, dat iedere keer dat het wel lukt, mooi meegenomen is. Ook houd ik in mijn achterhoofd wat het positieve effect hiervan op Floor is waardoor het hoger op mijn “to-do” list komt. Ook beseffende dat deze tijd, het “hier-en-nu”, zo kostbaar is. En babymassage is een genietmoment voor ons beiden.

Heb je nog tips die je andere moeders wil meegeven aangaande de zwangerschap, bevalling en/of de periode erna?
Vertrouw op jezelf. Moeder worden is niet alleen maar een roze wolk en brengt veel onzekerheid met zich mee. Jij (jullie) bent (zijn) alles wat je kindje nodig heeft en wees vooral lief voor jezelf, ook wanneer dingen niet meteen lukken, dat hoort erbij. En vooral geniet van de mooie momenten, dat helpt om de eerste zware weken door te komen.

Bericht delen