fbpx

RELAX (ine)

Onder invloed van de hormonen progesteron en oestrogeen verandert er heel veel in je lichaam. Gelukkig maken we deze hormonen aan, anders konden we niet zwanger worden en niet zwanger blijven. 

Progesteron bijvoorbeeld zorgt voor een goede innesteling van het vruchtje in de baarmoederwand en voorkomt vroegtijdige contracties van de baarmoeder.
Oestrogeen zorgt voor de groei van de baarmoeder en legt het vaatbed aan alsmede de placenta.

Helaas hebben deze hormonen ook een soort van “bijwerkingen”. Te denken valt aan stemmingswisselingen, onzekerheid, nesteldrang, veranderde seksuele behoeftes, assertief gedrag. 

Er is echter nog een hormoon waarover wat minder gesproken wordt, maar die weldegelijk belangrijk is. Namelijk het hormoon RELAXINE.
Relaxine is familie van de progesteron en zorgt naast verweking van bindweefsel, peesplaten, kapsels en ligamenten ook voor vochtophoping in de gewrichtsspleten. En dat doet het helaas bij al je gewrichten 

Wat is het gevolg?
Stel we nemen de knie als voorbeeld. Dan komt door het hormoon relaxine de gewrichtsvlakken van die knie iets verder uit elkaar te liggen. Dit heeft gevolgen voor de coördinatie. De besturing van dat kniegewricht wordt dan lastiger. De fijne motoriek wordt minder. Je reflex wordt trager. Misschien merk je het zelf wel eens, wanneer je per ongeluk een kop koffie omstoot, of je laat opeens een pen uit je vingers glippen etc). Ook met betrekking tot sporten stijgt de kans op blessures, denk aan verzwikkingen en verdraaiingen.

Let op!:
Zelfs na de zwangerschap, zolang je borstvoeding geeft, blijft dit hormoon nog in je lichaam. Dus blijf alert!

 

 

Bericht delen